HubSpot CRM & Inbound Marketing Insights

Ontdek hoe je jouw verkoop met sales sequences optimaliseert

Ontdek hoe je jouw verkoop met sales sequences optimaliseert

Wil je graag slim een 1-op-1 relatie met je prospects opbouwen? Met persoonlijke en relevante e-mails en geautomatiseerde taken? En daar zo min mogelijk tijd aan besteden? Bijvoorbeeld na een ontmoeting op een beurs. Of nadat een gekwalificeerde lead warm is overgedragen door marketing.

Dan is een sales sequence een handige oplossing. Hiermee automatiseer je namelijk wat er gebeurt als er geen reactie komt. Bijvoorbeeld na 3, 5 of 7 dagen. Zodat je top-of-mind blijft en je prospects langzaam steeds meer geïnteresseerd raken.

Ben je benieuwd hoe dat precies werkt? Hieronder leg ik je uit wat sales sequences zijn. Hoe je een effectieve sales sequence opzet. En hoe je jouw verkoop met de sales sequences van HubSpot optimaliseert.

Wat zijn sales sequences?

Sales sequences zijn geautomatiseerde reeksen met verkoopactiviteiten. Deze verkoopactiviteiten bestaan uit:

  1. Gepersonaliseerde & perfect getimede e-mails.
  2. Automatisch aangemaakte opvolgtaken.

Beantwoordt een prospect jouw sales sequence? Of boekt een contactpersoon een vergadering? Dan stopt je sales sequence automatisch. Het doel is namelijk om met een prospect of lead in contact te komen. En dat is dan gelukt.

Met sales sequences leid je jouw toekomstige klanten slim door je verkoopproces heen. Ze helpen je om:

  • Je salestaken te organiseren en te stroomlijnen.
  • Je leads te kwalificeren, op te volgen en te converteren naar betalende klanten.
  • Effectiever te verkopen en tijd te besparen.
  • Je verkoopcyclus te verkorten, klantrelaties op te bouwen en te onderhouden.
  • Je verkoopresultaten te verbeteren.

Je voegt je prospects handmatig of met workflows aan je sales sequences toe. Bijvoorbeeld na een formulierinzending of na het lezen van een websitepagina. Of op basis van contacteigenaren. Met workflows kun je jouw prospects ook geautomatiseerd verwijderen als dat nodig is. Wel zo makkelijk! 

Workflow voor sales sequences in HubSpot
👉 TIP: Ontdek hier het verschil tussen sales sequences en marketing workflows.

Een effectieve sales sequence opzetten

Een effectieve sales sequence opzetten met geautomatiseerde e-mails en taken

Met een goede voorbereiding zet je jouw sales sequences het effectiefst in. Bij het opzetten van een sales sequence volg je daarom deze stappen:

  1. Identificeer je doelgroep

    Bepaal eerst wie je met jouw sales sequences wilt bereiken. Maak hiervoor buyer persona’s op: een soort profielen van je kopers. Vervolgens segmenteer je jouw leads op basis van relevante criteria. 

  2. Stel doelen vast

    Wat wil je met jouw sales sequences bereiken? In de 2e stap stel je daar doelen voor vast. Bijvoorbeeld:

    ⋆ Leads genereren.
    ⋆ Je conversies verhogen.
    ⋆ Je omzet vergroten.

    Uiteraard maak je jouw doelen wel meetbaar. En monitor je regelmatig hoe het met jouw doelen gaat.

  3. Geef je sales sequence vorm

    Wat wil je precies naar je leads communiceren, hoe vaak en wanneer? In deze stap ontwikkel je een soort plan voor je sales sequence. En maak je de bijbehorende reeks met verschillende salesactiviteiten. Natuurlijk zorg je ervoor dat al je communicatie waardevol, relevant en gepersonaliseerd is.

  4. Automatiseer je sales sequence

    Gebruik je een geavanceerd CRM-systeem zoals HubSpot voor je sales sequence? Dan automatiseer je jouw verkoopreeks zoveel mogelijk. Zo verstuur je jouw e-mails bijvoorbeeld op basis van vooraf bepaalde triggers en voorwaarden.
     
  5. Optimaliseer en test je sales sequence

    Je test jouw sales sequence uit. De resultaten analyseer je op je sales dashboard. Als het nodig is optimaliseer je jouw sales communicatie. En het moment waarop je jouw verkoopactiviteiten uitvoert. Zo kun je bijvoorbeeld meerdere e-mailvarianten met een A/B-test uittesten. Om zo te ontdekken welke e-mailvariant het beste werkt.

    👉 TIP: Volg je toekomstige kopers op en zorg dat je in contact blijft.

Volg je deze stappen? Dan zet je effectieve sales sequences op, die je verkoopproces daadwerkelijk verbeteren. En die je helpen om je salesdoelen makkelijker te behalen.

Nieuwe call-to-action

Hoe je jouw verkoop met HubSpot’s sales sequences optimaliseert

De timing van sales sequences in HubSpot instellen

De HubSpot Sales Hub is krachtige inbound verkoopsoftware, waarmee je moeiteloos effectieve sales sequences opzet. Hieronder komen de verschillende functies ervan aan bod.

E-mailsjablonen & e-mailthreading

Profiteer van handige standaard e-mailsjablonen. Of maak zelf een e-mailsjabloon voor hergebruik. Start vervolgens een sales sequence met een nieuw onderwerp. Of beantwoord een eerdere e-mail met e-mailthreading.

Met e-mailthreading krijg je meer controle over je e-mailcommunicatie. Hiermee stel je namelijk in dat je jouw e-mail als ‘antwoord op de vorige’ e-mail verzendt. Mét dezelfde onderwerpregel. Het lijkt zo net of je geautomatiseerde e-mail onderdeel is van het e-mailgesprek dat je al hebt.
 
E-mailthreading in een sales sequence in HubSpot
👉 TIP: Verspreid je sales sequence stappen over meerdere dagen. Óf plan er meerdere op 1 dag. En neem direct actie als je contact ‘warm’ is en op je reactie wacht. 

Follow-up taken

Handmatig een taak aan je sales sequence toevoegenTijdens je sales sequence kan HubSpot allerlei taken voor je aanmaken. Verstuur je jouw e-mails bijvoorbeeld liever handmatig? Ontvang dan taakherinneringen hiervoor. Of ontvang een taakherinnering om je contactpersoon te bellen. 

Een Inmail vanuit een record versturenJe dagelijkse takenoverzicht ontvang je per e-mail. Je kunt ook extra e-mailherinneringen ontvangen als er nieuwe taken bijkomen.
 
👉 TIP: Heb je LinkedIn Sales Navigator met HubSpot geïntegreerd? Maak dan taken aan om handmatig een InMail of een connectieverzoek te versturen. Voltooi je de taak? Dan opent LinkedIn Sales Navigator automatisch in het record van je prospect. Zo voer je de taak gelijk vanuit dit record uit.

Segmentatie & Personalisatie

Segmenteer je contactpersonen met criteria die je zelf bepaalt. Personaliseer je sales communicatie vervolgens met de data van je all-in-1 CRM-software.

Pas je berichten bijvoorbeeld op bepaalde behoeften en interesses van je leads aan. En maak je communicatie persoonlijker met hun namen, bedrijfsnamen en andere relevante informatie. Met triggers activeer en deactiveer je jouw sales sequences voor bepaalde contactpersonen.

Maak je gebruik van de geïntegreerde AI-contentmaker van HubSpot? Dan helpt deze tool je met het opstellen van je verkoope-mails. Hiervoor analyseert het de klantgegevens in je CRM-software. Zodat je inhoud perfect op de interesses, voorkeuren en behoeften van je prospects aansluit. 

👉 TIP: Zorg ervoor dat jouw berichten waardevolle informatie, tips, advies en aanbiedingen bevatten. Zo houd je jouw leads geïnteresseerd en nemen ze sneller actie.

A/B-testen

AB testen bij sales sequenties in HubSpotExperimenteer met de inhoud van je sales sequences. Bijvoorbeeld met onderwerpregels, calls-to-action (CTA’s), de tone-of-voice en verschillende bewoordingen en indelingen. 

Je voert je A/B-testen op de verschillende stapjes van je verkoopreeksen uit. Dit doe je om je outreach strategieën te verfijnen. Om de betrokkenheid bij je toekomstige kopers te vergroten. En om je conversiepercentages te verbeteren. 
 
Bij een A/B-test verdeel je jouw berichten gelijkmatig over het aantal ontvangers. De helft van de ontvangers ontvangt de ene variant (A). De andere helft de andere variant (B). Vervolgens legt de software de reacties per versie nauwkeurig vast. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Hoeveel e-mails er verstuurd zijn.
  • Hoeveel e-mails er geopend zijn.
  • Hoe vaak er in je sequence e-mails geklikt is.
  • Hoe vaak je e-mails beantwoord zijn.
  • Hoeveel vergaderingen er tot stand zijn gekomen.  

Heb je voldoende gegevens verzameld? Dan selecteer je jouw beste variant. Uiteraard kun je op basis hiervan weer nieuwe testvarianten maken. Om je sales sequence nóg verder te optimaliseren met A/B-testen.

👉 TIP: Test 1 variabele uit per A/B-test. Dan begrijp je welke veranderingen er toe doen.

Sales dashboard

Sales dashboard met de resultaten van je sales sequences in HubSpot-1Volg de resultaten van je sales sequences op een overzichtelijk sales dashboard.

Houd bij hoeveel e-mails je leads hebben ontvangen en geopend. Waar zij op hebben geklikt, wanneer dat was en meer. Je kunt zelfs zien welk percentage ontvangers uiteindelijk een deal heeft gesloten. En wat het totale dealbedrag van deze deals is.

Analyseer het gedrag en de interacties van je leads. Zodat je de beste content kunt selecteren. En jouw berichten op de beste momenten kunt versturen. Dit doe je om natuurlijk de betrokkenheid van je leads te vergroten. En om het aantal leads dat converteert te maximaliseren.

Reply rate en meeting rate van je sales sequence in HubSpot

Ook kun je monitoren hoe de ontvangers van de sales sequence de verkoopreeks doorlopen. Zo zie je precies welke stappen voltooid zijn. De e-mails die zijn ontvangen. De afspraken die zijn geboekt. En welke opvolgtaken er zijn aangemaakt. Als je doorklikt dan zoom je op de details van deze prospects in. 

De stappen van een sales sequence in HubSpot
👉 Let op: Als een contact reageert. Bijvoorbeeld door een afspraak te boeken. Dan stopt de sale sequence automatisch.

Daarnaast zie je welke contacten het meest betrokken zijn. HubSpot toont hierbij gelijk:

  • De status van de verkoopreeks.
  • Het bijbehorende bedrijf.
  • De stappen die er al genomen zijn. 
  • De stappen die er nog aankomen.
  • Het aantal verzonden e-mails.
  • Het aantal geopende e-mails.
  • De klikken.

De status van de sales sequence in HubSpot

De meest betrokken contacten van je sales sequence in HubSpot

👉 TIP: Hier ontdek je hoe je jouw leads efficiënt managet: ➜ 5 Voordelen van lead management met lead objecten in je CRM-software. 

Rapportage met de samenvatting van je sales sequence in HubSpot-1Uiteraard is er ook een rapportage met een samenvatting van je sales sequence. Dit is er een voorbeeld van.

👉 TIP: Hier lees je welke grafieken, tabellen en diagrammen er in HubSpot zijn. 

Salesvideo’s & Afsprakentool

Voeg persoonlijke salesvideo’s voor je leads toe. Om een extra krachtige salesboodschap te communiceren. Neem gelijk een afspraaklink naar de handige afsprakentool van HubSpot op.  

Boeken jouw leads tijdens je verkoopreeks een vergadering met deze afspraaklink? Ontstaat er buiten de afspraaklink van je sales sequence een afspraak? Of wordt een vergadering binnen 7 dagen ná afloop van je verkoopreeks geboekt? Dan zie je dat in je sales sequence statistieken terug. Daarbij wijst HubSpot deze afspraken aan de verschillende stappen van je salesreeks toe.

Je sales sequence delen

Je sales sequences in HubSpot delenJe houdt je sales sequences voor jezelf. Of deelt ze met je salescollega’s. De volledige verkoopreeks of een stukje ervan. Net wast jij wilt. En je kunt je verkoopreeksen ook in bulk delen.

Je sales sequences, sjablonen en sales draaiboeken bewaar je in je documentenbibliotheek. Hierin filter je eenvoudig op de eigenaar van de content.
 
👉 TIP: Deel je beste templates en sales sequence tips met playbooks in je CRM-systeem

Is jouw organisatie aan een efficiënt en geautomatiseerd salesproces toe? Dan is de sequencetool van HubSpot een erg waardevolle tool.

Het enige wat je voor dit alles nodig hebt is de juiste HubSpot Sales Hub licentie. Én een integratie met Gmail (GSuite) of Outlook 365. Maar die is gratis.


Ben je benieuwd wat je nog meer met HubSpot kunt?

➜ Bekijk onze ultieme HubSpot CRM demo video.
➜ Download het uitgebreide HubSpot productoverzicht.
➜ Bekijk onze casestudy video's en ontdek wat anderen van HubSpot vinden.
➜ Vraag een persoonlijke product demonstratie aan.
➜ Neem een kijkje op onze speciale videopagina en lees onze andere blogs.

Nieuwe call-to-action


 

 

Lead management: zo ga je effectief met leads in de verkooptrechter om
Zet lead management effectief in en ga optimaal met de leads in je verkooptrechter om.

Lead management: zo ga je effectief met leads in de verkooptrechter om

26-4-24 11:22 7 min read
Effectief verkoopkansen managen met levenscyclussen & dealpijplijnen
Manage je verkoopkansen effectief met levenscyclussen & dealpijplijnen

Effectief verkoopkansen managen met levenscyclussen & dealpijplijnen

25-4-24 8:45 6 min read
Vergroot je merkbeleving met de nieuwe Content Hub van HubSpot
Je merkbeleving met de nieuwe Content Hub van HubSpot vergroten.

Vergroot je merkbeleving met de nieuwe Content Hub van HubSpot

24-4-24 11:45 6 min read

 

 

 

Ontvang updates per email