HubSpot CRM & Inbound Marketing Insights

🚀 Stappenplan: kies het beste CRM-systeem voor jouw organisatie

Wat is het beste CRM systeem? In dit stappenplan kies je het beste CRM systeem passend bij jouw organisatie.

Het tevreden houden en inspelen op de wensen en behoeften van je (potentiële) klanten is essentieel voor het succes van je organisatie, net als het optimaal presteren van de verkoop- en marketingafdeling. Wanneer het bedrijf groeit en er meer relaties ontstaan is een effectieve verdeling van de data belangrijk om aan de wensen en behoeften te blijven voldoen. Het beste CRM-systeem die bij jouw organisatie past kan bedrijfsprocessen optimaliseren en relaties verbeteren.


Onlangs schreven wij een artikel met tips voor het selecteren van de beste CRM-software voor jouw organisatie. In dit artikel bespreken we de voordelen die een CRM-oplossing kan hebben op jouw organisatie en geven we advies bij het selecteren het beste CRM-systeem.  

Waarom kiezen voor CRM-software voor jouw organisatie?

Het koopgedrag van klanten maakt een verandering door en klanten zijn veeleisender dan ooit tevoren. Klanten zijn in staat om online informatie te verzamelen en te vergelijken, waardoor de rol van verkopers en accountmanagers is verschoven naar de marketingafdeling.  

Potentiële klanten wensen persoonlijk benaderd te worden met een speciaal op hen afgestemde service. Dit bereik je door allereerst meer inzicht te krijgen in de wensen, behoeften en het gedrag van je (potentiële) klanten. Dit is precies wat een CRM-systeem doet!

In de volgende video leggen we je uit welke voordelen CRM met zich meebrengt:

De voordelen van een CRM-systeem

Een CRM-software biedt veel kansen en voordelen voor verschillende afdelingen binnen jouw organisatie. Hieronder een aantal voordelen op een rij:

 • Overal en altijd toegang tot benodigde gegevens
  Belangrijke relatiegegevens op mobiele apparaten dus altijd toegang tot real time gegevens over de (potentiële) klant.

 • Het maken van keuzes wordt makkelijker
  Het management maakt eenvoudiger weloverwogen keuzes door gedetailleerde rapportages die de verkoop voorspellen.
 • Meer klantentrouw
  Met de data die het CRM-systeem genereert krijg je waardevolle informatie in handen die nodig is om een persoonlijke relatie op te bouwen met de klant.
 • Uitgebreide verkooptools
  Dankzij de CRM-software kunnen verkopers de verkoopcyclus verkorten wat leidt tot meer succes. Verkoop- en opvolgprocessen worden geautomatiseerd met behulp van de uitgebreide data verzameld door de software.
 • Verbeterde marketingstrategieën
  Met behulp van CRM-software kunnen marketeers segmenten opstellen op basis van verkoophistorie, koopgedrag en andere relevante kenmerken. Gerichte campagne wordt hierdoor mogelijk, met als gevolg meer en betere leads.
 • Verhogen van productiviteit
  Door snelle en eenvoudige toegang tot alle gegevens kunnen medewerkers in jouw organisatie efficiënter en effectiever werken.

In de volgende video laten we je zien hoe je verkoopomzet omhoog schiet met de juiste CRM-strategie:

Stappenplan: Kies de beste CRM-software

Het kiezen van de beste CRM-software voor jouw organisatie is een lastig proces waar veel zaken bij komen kijken. Er zijn veel verschillende (gratis) CRM-systemen op de markt en een CRM-implementatie is een grote investering. Het is daarom essentieel dat het de beste oplossing is voor jouw organisatie. Dit stappenplan helpt jou bij de keuze van de beste CRM-software.

Stap 1: Wat wil je bereiken met de CRM-software?

Een goede CRM-software speelt in op bepaalde wensen, behoeften of problemen die binnen jouw organisatie aanwezig zijn. Deze dien je te vertalen naar heldere doelstellingen.

Zet problemen of behoeften binnen de organisatie op een zijn. Wanneer al deze pijnpunten en behoeften hebt geformuleerd kun je deze omvormen naar concrete doelstellingen. Gebruik hiervoor het SMART-principe:

SMART CRM doelstellingen voor de keuze voor het beste CRM-systeem voor jouw organisatie.

Voorbeeld: ‘Binnen 6 maanden na CRM-implementatie moet het aantal offertes wat maandelijks uitgebracht wordt van 20 naar 25 stijgen.’

Stap 2: Bepaal wie de CRM-software gaat gebruiken
Wanneer je een beeld hebt wie de software gaan gebruiken, is het makkelijker te bepalen welke functionaliteiten de software dient te hebben. In het CRM-handboek vertellen we je hoe je een overzicht van technische wensen en eisen opstelt, zodat je precies weet welke toekomstige gebruikers welke functionaliteiten nodig hebben!

New Call-to-action

Stap 3. Stel een projectteam samen en identificeer CRM-wensen
Je projectteam bestaat uit een projectleider die het project begeleidt en zorgt voor overzicht. Tevens is deze persoon het aanspreekpunt voor de CRM-leveranciers.

De rest van je projectteam bestaat uit vertegenwoordigers van de afdelingen binnen jouw organisatie. Deze projectleden kennen de werkprocessen van hun afdeling als geen ander en zijn waardevol voor het optimaliseren van de afdeling. Zij kunnen precies aangeven wat de wensen op gebied van CRM zijn per afdeling.

Stap 4. Stel een projectplanning op
Een projectplanning maakt inzichtelijk wat er precies moet gebeuren, wat daar voor nodig is, wie daarbij betrokken is en wat de kosten daarvan zijn.

Stap 5. Stel de functionele eisen, CRM-wensen en behoeften op
Het projectteam geeft input waardoor de eisen, CRM-wensen en behoeften van de afdelingen opgesteld kunnen worden. Deze wensen en eisen zijn nodig voor het optimaliseren van de werkprocessen.

Stel een lijst op wat het CRM-systeem moet bevatten en moet kunnen om de bedrijfsprocessen aan te vullen. Onze CRM Checklist kan je helpen bij het opstellen van deze lijst.

Stap 6. Bepaal het platform en de wijze van implementatie
Er zijn twee manieren voor de implementatie van CRM-software: on-premise of in de cloud.

On-premise is een installatie op locatie. Hierbij bezit je zelf de technische infrastructuur en ben je verantwoordelijk voor het onderhoud ervan. Hieronder vallen servers, opslag en netwerkcapaciteit. De software en data heb je hierbij in eigen beheer.

In de cloud  wordt zowel de software als de data gehost door een leverancier. Deze zijn beschikbaar zolang er verbinding met internet is. Je kunt hierbij vaak de keuze maken tussen shared en private cloud. Het verschil tussen deze twee is dat je bij private cloud beschikt over eigen server, terwijl je bij shared cloud een server ongemerkt met andere partijen deelt.

Stap 7. Selecteer geschikte CRM-leveranciers 
Nu je een compleet beeld hebt van de CRM-wensen, wat het toekomstige CRM-systeem moet kunnen en hoe het geïmplementeerd moet worden, is het tijd om een selectie te maken van geschikte CRM-leveranciers.

Bij het opstellen van de lijst met CRM-leveranciers kijk je in hoeverre de leverancier in staat is om met zijn software en implementatie de bedrijfsprocessen kan ondersteunen en optimaliseren. Deze lijst ga je benaderen met je opgestelde lijst met eisen en wensen met de vraag of zij hieraan kunnen voldoen.

Uit de informatie die je terugkrijgt van de leveranciers selecteer je maximaal 5 leveranciers waar je een afspraak kan maken voor meer informatie of een demonstratie.

Stap 8.  Kies het geschikte CRM-systeem
Om de beste oplossing voor jouw organisatie te vinden dien je naar de volgende drie factoren te kijken:

 • De CRM-software
  Ga na of de CRM-systemen die jouw voorkeur hebben alle bedrijfsprocessen ondersteunen, of ze gebruiksvriendelijk zijn en of alle betrokken afdelingen ermee kunnen werken.
 • De leverancier
  Nauwe samenwerking met de leverancier is belangrijk en dient meegenomen te worden tijdens de selectie van het beste CRM-systeem. Kies een leverancier die bij jouw organisatie past en die de beste service biedt. Maatwerk nodig voor koppeling met andere software? Vergelijk dan leveranciers op hun expertise.
 • Prijs
  Vraag verschillende offertes en vergelijk deze goed. Kijk naar kosten van verschillende onderdelen van de implementatie en wat wel of niet inbegrepen zit.

In deze video leggen we je uit hoe je het beste CRM-systeem kan selecteren dat past bij jouw CRM-wensen als je een midden- of kleinbedrijf bent:

Handige links over de beste CRM-systemen

Om je te helpen met de zoektocht naar het beste CRM-systeem voor jouw organisatie hebben we de volgende links voor jou gezocht:

Download het handboek CRM-selectie

Het selecteren van een CRM-systeem kost veel voorbereiding en tijd. Download ons handboek ter ondersteuning van het kiezen van de beste CRM-software voor jouw organisatie. In het handboek vind je de volgende aspecten:

 • Uitwerking van het beschreven CRM-stappenplan met benodigde criteria;
 • Hoe je een projectplanning opstelt;
 • Een overzicht van bedrijfsprocessen die geoptimaliseerd kunnen worden met CRM;
 • Welke soort leveranciers je moet uitnodigen.

New Call-to-action

Ontvang updates per email