HubSpot CRM & Inbound Marketing Insights

HCM met SAP? Bereik meer met de integratie van HubSpot CRM

HCM met SAP Bereik meer met de integratie van HubSpot CRM

Nieuwe talenten werven, onboarden en vasthouden. Vind je dat ook zo’n uitdaging? Gelukkig is er HCM software. Human Capital Management is namelijk speciaal ontwikkeld om je hierbij te helpen. 

Wil je het maximale uit jouw HCM halen? Dan heb je meestal meerdere IT-oplossingen nodig. SAP kun je voor HCM inzetten. Voeg je daar de allround CRM software van HubSpot aan toe? Dan zijn je mogelijkheden nog veel uitgebreider.

In mijn vorige blog heb ik je verteld waarom SAP en HubSpot een topcombinatie is. In dit blog ga ik in op de HCM mogelijkheden als je SAP en HubSpot integreert:

Wat is Human Capital Management (HCM)?
De HCM mogelijkheden van SAP.
HCM: wat voegt de CRM software van HubSpot toe aan SAP?

Wat is Human Capital Management (HCM)?

Human Capital Management (HCM) is het managen van je personeel met geautomatiseerde processen en tools. Vanaf de eerste interactie met jouw organisatie tot (na) de uitdiensttreding. Hierbij staat de volledige ‘life cycle’ van je (toekomstige) werknemers centraal. 

Denk hierbij aan:

 • Het werven van nieuwe talenten.
 • Het beheren van je medewerkers.
 • Je personeel ondersteunen met opleiding en ontwikkeling.

Door HCM verandert je manier van werken. Je digitale processen geven namelijk richting aan je werkzaamheden. Veel tijdrovende administratieve HR-taken besteed je aan je HCM software uit. Je werkt met je HR-collega’s samen vanuit 1 centraal systeem. En je hebt veel meer waardevolle inzichten. Richt je jouw HCM optimaal in? Dan:

 • Maak je jouw HR-processen transparanter, makkelijker en sneller.
 • Verhoog je de productiviteit van je HR-afdeling.
 • Zet je jouw werknemers centraal (sollicitatieproces, arbeidsvoorwaarden, beloning, opleiding, etc.).
 • Zorg je voor een hoge werknemerstevredenheid (minder verloop en verzuim).
 • Richt je jouw HR-compliance optimaal in.
 • Helpen dashboards je bij het nemen van de juiste HR-beslissingen.

Je professionaliseert en automatiseert je HR-processen, wordt productiever en bespaart kosten. Bovendien trek je makkelijker en meer gekwalificeerde medewerkers aan. En die houd je ook nog eens makkelijker vast! Er zijn genoeg voordelen. Hieronder vertel ik je hoe je HCM optimaal inzet.

De HCM mogelijkheden van SAP

Met SAP organiseer je jouw HR-processen. Van de werving van nieuwe kandidaten tot het volgen van hun prestaties. Bovendien is de software schaalbaar. Groeit je organisatie? Dan groeit SAP met je mee. Dit zijn de belangrijkste HCM-functies van SAP:

Employee Experience Management

Hoe geef je jouw werknemers de beste werkbeleving? En hoe vergroot je hun werkplezier? Dankzij triggers, workflows, enquêtes en dashboards ontdek je al snel wat er speelt. Je hebt altijd een realtime 360° inzicht van individuele werknemers en teams. 

Met gerichte acties vergroot je de betrokkenheid en productiviteit van je personeel. Én houd je jouw kostbare talenten makkelijker vast. Uiteraard houd je hierbij rekening met (individuele) prestaties, beloningen en ontwikkelingsbehoeften. 

Administratieve HR-taken

Wat heb je nodig voor je dagelijkse HR-taken en processen? En hoe waarborg je de privacy van je personeelsdata? SAP ondersteunt je onder andere met je:

 • Personeelsadministratie
 • Salarisadministratie
 • Tijdregistratie
 • Administratie van secundaire arbeidsvoorwaarden. 
 • HR Compliance

Je gebruikt hiervoor HRIS (Human Resources Information System) software in de cloud. De software bevat ook tools voor de HR-selfservice van werknemers. 

Als HR-medewerker werk je misschien regelmatig thuis. Je wilt de personeelsgegevens dan ook thuis kunnen raadplegen. Natuurlijk beschikt SAP ook over een mobiele app waarmee dit mogelijk is.

Talent Management

Hoe stroomlijn je jouw werving- en selectieproces? Hoe zorg je voor een optimale onboarding van je nieuwe talenten. Hoe monitor je prestaties en zorg je voor een passende beloning? En hoe bied je de opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden waar je medewerkers behoefte aan hebben? De geautomatiseerde tools van SAP helpen je hierbij. 

Zo bevat SAP tools om werknemers te ondersteunen met hun taken. Zoals een chatbot waarmee je met spraakopdrachten informatie vindt. Suggereert SAP trainingsmogelijkheden met behulp van Artificial Intelligence (AI). En meet je eenvoudige de afgesproken KPI’s (doelen) op online rapportages. Ideaal voor het volgen van ontwikkelingen en het coachen op de werkvloer.

Personeelsanalyse en -planning

SAP biedt uitgebreide online rapportage- en dashboardmogelijkheden. Je houdt eenvoudig prestaties bij met KPI’s en zoomt makkelijker in op situaties. En je hebt inzicht in je kosten en budgetten. SAP maakt hierbij onder andere gebruik van Artificial Intelligence (AI). Het is hierdoor zelfs mogelijk om bepaalde voorspellingen te doen. Jouw dashboards zijn dan ook een geweldige basis voor je HR-beslissingen. 

HCM: wat voegt de CRM software van HubSpot toe aan SAP?

SAP is een totaaloplossing voor bedrijven. Je professionaliseert en automatiseert er allerlei processen mee. Van je logistieke processen tot projectmanagement en HR. Maar de meeste gebruikers vinden de CRM-functies van SAP erg ingewikkeld. En dit is nou net de basis van al je bedrijfsprocessen. Dus óók die van je HCM.

De CRM software van HubSpot is juist mega-gebruiksvriendelijk. Alle functies werken op dezelfde manier. En de interface ziet er overal hetzelfde uit. Daarnaast bevat het fantastische marketing, sales en service functies. Deze tools zijn allround inzetbaar. Zo gebruik je ze bijvoorbeeld voor het optimaliseren van je salesproces. En richt je er een efficiënt en sollicitatievriendelijk sollicitatieproces mee in. 

Combineer je de tools van beide systemen? Dan maak je jouw bedrijfsprocessen nog krachtiger. Bovendien maak je het voor je medewerkers veel makkelijker om met SAP te werken. Of het nou om HCM gaat of iets anders. 

Ik illustreer dit even met een voorbeeld:

Bij ProTrain in Eindhoven zoeken ze een projectleider. Recruiter Joris brengt de vacature onder de aandacht via Google Jobs, LinkedIn en Indeed. Daar gebruikt hij de sociale media tool en de advertentietool van HubSpot voor.

Ook plaatst Joris de vacature op de geïntegreerde ‘Werken bij’ website. Zónder moeilijke codes. Dit kan hij dus makkelijk zelf. Joris twijfelt welke foto het beste bij de vacature past. Hij stelt daarom een A/B-test in om dit uit te testen. HubSpot zet automatisch in op de best scorende vacaturecontent.

De projectleider functie lijkt Sami echt geweldig. Voordat hij solliciteert bekijkt Sami de website van ProTrain een paar keer. Hij hoopt zo een beter beeld van het bedrijf te krijgen. HubSpot herkent zijn IP-adres. Als Sami terugkomt krijgt hij gelijk zijn favoriete vacature te zien. Sami solliciteert vervolgens met het speciale sollicitatieformulier. 

Automatisch ontvangt Sami een gepersonaliseerde bevestiging van zijn sollicitatie. HubSpot helpt Joris met de voorselectie van CV’s. Sami’s profiel springt er gelijk tussenuit. Joris legt Sami’s CV digitaal voor aan zijn collega Natalia. Zij ontvangt hier automatisch een notificatie van. 

Ook Natalia is gecharmeerd van Sami’s profiel. HubSpot nodigt Sami (automatisch) uit voor een eerste online sollicitatiegesprek. Joris licht deze uitnodiging toe met een persoonlijke video. In de uitnodiging vindt Sami een afspraaklink. Hij selecteert een tijdstip waarop het hem uitkomt. De afsprakentool houdt automatisch met rekening met de beschikbaarheid van Joris en Natalia. Zij voeren namelijk het eerste gesprek met Sami. 

En zo biedt HubSpot nog veel meer tools, die de HCM mogelijkheden van SAP aanvullen. Maak je geen gebruik van SAP, maar wil je wel HCM inzetten? Dan biedt HubSpot ook volop mogelijkheden. Je leest er meer over in deze blogs:

Zet je CRM software in voor Human Capital Management (HCM).
9 Voordelen van een digitaal sollicitatieproces met HubSpot. 
Gebruik HubSpot als Applicant Tracking System (ATS) voor recruitment.
Beste IT oplossing voor een optimaal werving en selectie proces.
Verbeter je recruitment proces met je CRM-systeem. 

Kortom, HubSpot gaat verder waar SAP stopt. Met de SAP HubSpot combinatie haal je het maximale uit je HCM. Én nog veel meer! Ben je benieuwd hoe HubSpot eruit ziet? Bekijk dan onze uitgebreide CRM demo video. Dan krijg je meteen een beeld van hoe gebruiksvriendelijk de CRM software is.

New call-to-action

Ontvang updates per email