HubSpot CRM & Inbound Marketing Insights

[VIDEO] Wat is Marketing Automation en hoe helpt het jou verder?


Waarschijnlijk heb je de term Marketing Automation of marketingautomatisering al eens gehoord. Wat is dit precies en hoe kan het jouw organisatie helpen? In de HubSpot Marketing Automation video leggen Maarten en Martijn je dit uit. Ook vertellen ze je wat het jouw organisatie oplevert.

Wat is Marketing Automation?

Veel mensen denken bij marketing automation aan e-mailmarketing. Dat is logisch, want zo is het ooit ook begonnen. Maar tegenwoordig is marketing automation veel meer dan dat.

Bij e-mailmarketing verstuur je een mailing vanuit je database. Iedereen ontvangt daarbij dezelfde boodschap. Maar ja, een oma van 80 heeft andere interesses dan een jonge vader van 28. En grote bedrijven hebben waarschijnlijk andere behoeften dan kleine bedrijven. Grote kans dus dat jouw boodschap niet goed aansluit! En de juiste timing vinden is hierbij ook lastig.

Dankzij marketing automation is het wèl mogelijk om een gerichte boodschap over te brengen. Met behulp van de data in jouw CRM-systeem bied je de juiste content aan. Bijvoorbeeld op je website en in je nieuwsbrieven. Het is zelfs mogelijk om gericht te adverteren in zoekmachines en op je sociale media kanalen. En dat ook nog eens op het perfecte moment!

Dankzij marketing automation converteer je jouw websitebezoekers daardoor eerder naar leads. Om er vervolgens makkelijker (loyale) klanten van te maken. Bovendien helpt het je om meer en betere websitebezoekers aan te trekken. Dit alles doe je met behulp van de meest geweldige (geautomatiseerde) tools! 

TIP: Bekijk ook deze video: Meer leads en klanten in 5 stappen met marketingautomatisering.

Betere online vindbaarheid dankzij Marketing Automation

Allereerst helpt Marketing Automation je om online beter vindbaar te zijn. Dankzij slimme tools zet je jouw content optimaal in. Profiteer bijvoorbeeld van een handige SEO-tool. Plan je sociale media berichten vooraf in. Of fabriceer zelf eenvoudig een professionele website, die onderdeel uitmaakt van jouw CRM-systeem. Zo trek je meer relevante bezoekers naar je website en maak je er makkelijker klanten van.

Net zoals bij andere software is Marketing Automation gereedschap. Je moet zelf dus ook nog wel iets doen. Zo ben je zelf verantwoordelijk voor de nodige content. Schrijf bijvoorbeeld blogs over onderwerpen, waarmee je gevonden wilt worden.

Het is belangrijk om regelmatig nieuwe content te plaatsen. Door kennis te delen laat je zien, dat je een kennisleider bent. Bovendien bouw je hiermee een gunfactor op. Daarnaast is het verstandig om je content te onderhouden. Zo behoudt jouw content namelijk een betere ranking in de zoekmachines. 

TIP: De inhoud van jouw blogs moet wel relevant en uniek zijn, anders 'straft' Google je. In dit artikel vertellen we je waarom dat is: 8 bronnen voor goede zoekwoorden.

Converteer je websitebezoekers naar sales qualified leads

Wat gebeurt er als een bezoeker op jouw website komt? Hoe converteer je jouw websitebezoekers naar Sales Qualified Leads (SQL)? Ik begin met een voorbeeld:

Louise komt op de website van Systony terecht. Ze zoekt namelijk nieuwe CRM-software voor haar werkgever. In het Kenniscentrum op de website vindt ze superinteressante info. Zoals een Handboek CRM Selectie en een CRM Checklist. Louise besluit het gratis handboek te downloaden. Ze vult haar e-mailadres in. Daarna ontvangt ze de download gelijk in haar mailbox.

Je biedt dus waardevolle cadeautjes aan in ruil voor contactgegevens. Deze cadeautjes zijn bijvoorbeeld e-books, whitepapers en factsheets. Daar maak je trouwens zelf speciale landingspagina's voor aan. Na het invoeren van de contactgegevens start er automatisch een workflow op.

Vanaf dit moment ga je geautomatiseerd gepersonaliseerde e-mails met relevante informatie toesturen. Dit proces noem je lead nurturing: het voeden van jouw leads met relevante informatie. Het moment waarop je deze info stuurt stem je af op jouw leads. De timing is daardoor optimaal.

Zo maak je jouw leads langzaam warm voor de afdeling verkoop. Jouw leads verdienen ondertussen punten voor allerlei acties. L
eadscores. Bijvoorbeeld als ze op een link uit je nieuwsbrief klikken. Als ze terugkomen op je website en daar blogs lezen. Als ze iets downloaden of zich inschrijven voor jouw nieuwsbrief.

Heeft een lead voldoende punten opgebouwd? Dan is deze lead Sales Qualified (SQL): klaar voor opvolging door de afdeling verkoop. De verkoopafdeling ontvangt dan automatisch een seintje. Leadscoring noem je dit.

Langzaam stoom je jouw leads zo klaar om klant te worden. Tijdens het aankoopproces doorlopen jouw leads een koopreis: de buyer journey. Met behulp van lead nurturing en leadscoring begeleid je jouw leads hierbij. Voor iedere lead ziet die koopreis er anders uit. Daarom is het ook zo belangrijk om jouw boodschappen gericht af te stemmen. Je gebruikt daar buyer persona's voor: profielen van je ideale klanten. 

Marketing Automation helpt je dus je om jouw (toekomstige) klanten gericht te bedienen. En om ze klaar te maken voor sales. Uit ervaring weet ik: deze strategie is mega effectief. Wij gebruiken 'm zelf ook!

TIP: Ben je benieuwd naar de ROI (Return on Investement)? In dit artikel vertellen we je hoe je die zelf berekent: De ROI van Inbound Marketing.

Meer weten over marketingautomatisering?

Ben je klaar om meer websitebezoekers te converteren naar klanten? Top! Dan helpen wij je graag om Marketing Automation bij jouw organisatie te implementeren.

Uiteraard kun je bij ons ook terecht voor gratis en vrijblijvend advies. Maarten, Floris en Martijn geven je graag een vrijblijvende demo van de HubSpot Marketing Hub

New call-to-action

TIP: Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

De beste marketingfuncties van de HubSpot Marketing Hub.
Verkoop met marketingautomatisering: welke software kies je?
Met een goede CRM-strategie haal je het maximale uit jouw organisatie.
Een goed CRM-systeem verdien je terug.
Klantgericht ondernemen met het juiste CRM.
Waarom is Artificial Intelligence (AI) zo belangrijk voor marketeers?
Wat kun je met HubSpot?
Wat is HubSpot?

Ontvang updates per email