HubSpot CRM & Inbound Marketing Insights

[VIDEO] HubSpot en Salesforce: een vergelijking van de CRM-systemen

[VIDEO] HubSpot en Salesforce een vergelijking van de CRM-systemen

Salesforce en HubSpot: het zijn 2 van de best beoordeelde CRM-systemen in de markt. Beide CRM-systemen zijn robuust. Ze groeien prima met jouw organisatie mee. Ze zijn dan ook allebei geschikt voor grote verkoopteams.

Maar er zijn natuurlijk ook verschillen. De CRM-systemen van Salesforce en HubSpot zijn heel anders gebouwd. Daardoor is er een groot verschil in het gebruiksgemak. Dit is wel een belangrijk verschil, want de gebruiksvriendelijkheid helpt mee bij de gebruikersacceptatie. Een CRM-systeem is namelijk alleen succesvol als alle gebruikers er goed mee werken.

Twijfel je welk CRM-systeem beter bij jouw organisatie past? In dit artikel vertel ik je wat de belangrijkste verschillen zijn.

Welk CRM-systeem past beter? Een vergelijking van HubSpot en Salesforce

HubSpot en Salesforce zijn twee cloudgebaseerde CRM-platformen (Customer Relationship Management platformen). De systemen zijn ontwikkeld om bedrijven te helpen met groeien. Ze bevatten dan ook allerlei handige toepassingen voor marketing, sales en service.

HubSpot is volledig door een eigen ontwikkelteam gebouwd. Er is dan ook maar één code voor de software gebruikt. De gemakkelijke interface is overal hetzelfde. Hierdoor leren de CRM-gebruikers er ongelofelijk snel mee werken.

Bij Salesforce is dit anders. Dit CRM-platform is groot geworden door tools van andere ontwikkelaars te kopen. Bijvoorbeeld van Pardot. Er zijn daardoor verschillende codes gebruikt. Dit zie je terug in de CRM-software.

Je kunt je vast voorstellen dat het hierdoor meer tijd kost om Salesforce goed te implementeren. Meestal zijn er meerdere developers nodig, die bekend zijn met de verschillende codes. En vaak is het duurder om alle gewenste tools goed werkend te krijgen. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van de functies, die je nodig hebt.

Hieronder vind je een aantal belangrijke verschillen op een rij:

  Salesforce HubSpot

Soort CRM-systeem:

Alles-in-1 pakket voor marketing, sales en service.

Alles-in-1 pakket voor marketing, sales en service.

Wat is uniek?

 

 

 

 

Een breed pakket aan krachtige functies met veel maatwerk mogelijkheden. Het is daardoor flexibeler dan HubSpot (maar ook moeilijker). Gebruiksgemak voor beheerders en CRM-gebruikers. Zeer intuïtieve en gemakkelijke interface. Flexibiliteit: richt het CRM-platform eenvoudig in zoals jij dat wilt. CRM-licenties zijn voor alle gebruikers gratis. Je betaalt voor de aanvullende tools, die je nodig hebt.

Doelgroep: Groeiende starters, middelgrote B2B-organisaties en grote enterprises. Groeiende starters, middelgrote B2B-organisaties en grote enterprises.
Gebruikersacceptatie: Moeilijk

Makkelijk

Schaalbaarheid:

 

Moeilijk op te schalen. Voor de nieuwe tools is algauw extra training nodig. Ook is er maatwerk en kennis voor de aanpassingen nodig.

Makkelijk en snel op te schalen met tools die van dezelfde interface gebruik maken.

Hoe snel behaal je resultaat?

 

Resultaat behalen heeft meer tijd nodig dan bij HubSpot (moeilijkere functies, meer handelingen, langere implementatieperiode).

Ideale CRM-software om snel resultaat te behalen uit marketing- en salesactiviteiten.

Software voor uitgaand telefoonverkeer:

Compleet pakket aan marketing software met o.a. SEO-tools en marketing automatisering:


Informatie over de functies van de Marketing Cloud vind je hier.


Informatie over de functies van de Marketing Hub vind je hier.

CMS-systeem voor een geïntegreerde website:

 


Informatie over de functies van de CMS software van Salesforce vind je hier.


Informatie over de functies van de CMS Hub vind je hier.

Compleet pakket aan verkoopsoftware voor contactbeheer, verkoopanalyse, verkoopautomatisering, pijplijnbeheer en meer:


Informatie over de functies van de Sales Cloud vind je hier.


Informatie over de functies van de Sales Hub vind je hier.

Compleet pakket aan service software met o.a. een uitgebreid ticketsysteem, een kennisbank, live chatsoftware en een chatbot:


Informatie over de functies van de Sales Cloud vind je hier.

Informatie over de functies van de Sales Hub vind je hier.

Rapportages & dashbords:

 

Nóg uitgebreidere rapportage mogelijkheden dan Hubspot, maar minder makkelijk in gebruik.

Krachtige standaard en custom rapportages.

Realtime gegevensuitwisseling met geïntegreerde software: Is vaak moeilijk te realiseren. Is meestal eenvoudig dankzij de mogelijkheden van de Operations Hub.

Implementatieduur:

Door de complexiteit duurt de implementatie meestal een stuk langer dan bij HubSpot.

Gemiddeld binnen 2 à 3 maanden up & running (afhankelijk van de hoeveelheid maatwerk).
Integraties met andere systemen:
De App Exchange is de uitgebreidste app marktplaats voor CRM-apps. Er zijn meer dan 3.400 apps en integraties beschikbaar.

Als je maatwerk nodig hebt kost dit doorgaans meer tijd en geld dan bij HubSpot.
App Market place met honderden standaard koppelingen en integraties. Dit aantal wordt maandelijks uitgebreid.

Vaak is er hierbij toch wat maatwerk nodig. Bij HubSpot is dit een stuk eenvoudiger dan bij Salesforce.

Maatwerk: Maatwerk duurt lang. Maatwerk verloopt doorgaans sneller dan bij vergelijkbare CRM-systemen, zoals Salesforce en Microsoft Dynamics 365.


TIP:
Neem je alle Hubs van HubSpot af? Dan kan je korting oplopen tot 50%. Deze korting keert ook nog eens jaarlijks terug!

Wat kan je verwachten als je van Salesforce naar HubSpot overstapt?

Beide CRM-systemen bieden de meest krachtige tools voor marketing, sales en verkoop. Het belangrijkste verschil is het gebruiksgemak. Het is een beetje alsof je van het oude Wordperfect overstapt naar het moderne WORD. Of van DOS naar Windows.

HubSpot werkt gewoon veel simpeler. Daardoor leren CRM-gebruikers er makkelijk mee werken. Gebruiken zij het CRM-systeem efficiënter. Snappen zij de verschillende functies. En is de kwaliteit van jouw data waarschijnlijk hoger. Je haalt gewoon makkelijker meer uit alle mogelijkheden.

Ben je eenmaal in HubSpot ingelogd? Dan heb je gelijk alle data en functies bij elkaar. Je schakelt makkelijk van de ene tool naar de andere. Er zijn veel minder handmatige handelingen nodig dan bij Salesforce. Bovendien werkt alles binnen HubSpot op dezelfde manier.

Een knelpunt bij veel verkoopteams is de opvolging van leads en prospects. Een van de krachtigste verkooptools van HubSpot is ‘sales sequenties’. Dit zijn automatische sales activiteiten, waarmee je jouw leads en prospects automatisch opvolgt. Bekijk onze video van de Sales Hub voor meer informatie over de sales tools.

Technisch heeft overstappen natuurlijk wel wat consequenties. Het is daarom verstandig om een implementatie expert in de hand te nemen. Wij helpen je graag met de overstap!

TIP: Ziet jouw organisatie (te) veel beren op de weg om over te stappen? Lees dan dit artikel eens: Angst om van CRM over te stappen? Onnodig!

Welk CRM-systeem kies je?

Wij adviseren altijd om een CRM-strategie te maken, voordat je een keuze maakt. Hiermee maak je inzichtelijk welke functies je precies nodig hebt. En welke functies nice-to-have zijn. Nu èn in de toekomst. Onze handige CRM-checklist helpt je om jouw CRM-behoeften in kaart te brengen. Download 'm gratis hieronder:

Nieuwe call-to-action

Ontvang updates per email