HubSpot CRM & Inbound Marketing Insights

Wat zijn de kosten van een CRM-systeem?

Wat zijn de kosten van een CRM-systeem?
9:15

Wat zijn de kosten van een CRM-systeem

Als ondernemer wil je je klanten goed kunnen bedienen. Tegelijkertijd wil je natuurlijk zo efficiënt mogelijk werken. CRM-software is daar een goed hulpmiddel bij. Maar wat kost zo'n systeem nou eigenlijk?

In dit artikel leer ik je welke kosten je voor een CRM-systeem betaalt. En welke factoren de prijs beïnvloeden.

Welke kosten bepalen de prijs van een CRM-systeem?

De prijs die je voor een CRM-systeem betaalt bestaat uit verschillende elementen. Zoals gebruikskosten voor de CRM-leverancier. En implementatie- en onderhoudskosten voor de partij die de software implementeert. Dit zijn de belangrijkste prijselementen: 

Abonnementskosten

Bij de meeste CRM-systemen sluit je abonnementen voor de gebruikers af. Gebruikers hebben deze abonnementen nodig om de CRM-software te kunnen gebruiken. Dit zijn terugkerende kosten, die je bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks betaalt. De hoogte van de prijs is afhankelijk van de abonnementen die je afneemt. 

Bij HubSpot heb je bijvoorbeeld de keuze uit Starter, Professional en Enterprise licenties. De Starter licenties zijn het goedkoopste. Maar daar zitten minder functionaliteiten in dan bij de Professional en Enterprise licenties. 

De abonnementsprijzen verschillen van systeem tot systeem. Van gratis tot honderden euro's per gebruiker per jaar. 

Extra functionaliteiten en add-ons

Veel CRM-systemen bieden basispakketten aan. Niet alle functies die je nodig hebt zitten daar standaard in. Pipedrive en Zoho zijn daar goede voorbeelden van. Met softwarepakketten van derden en add-ons breid je de functionaliteiten dan uit. 

Ook de mogelijkheden van HubSpot's veelzijdige CRM-pakket kun je zo uitbreiden. Op deze manier voeg je bijvoorbeeld een speciale Business Unit add-on toe. Die speciaal ontwikkeld is voor bedrijven, die meerdere merken voeren. Met de add-on breng je een soort scheiding in je CRM-systeem aan. Terwijl dat je toch maar met 1 account werkt. Bijvoorbeeld om de contacten en de branding van je merken los van elkaar te beheren.

Soms heb je maar een beperkte capaciteit voor iets. Voor het aantal contacten dat je in je CRM-systeem mag opslaan bijvoorbeeld. Om de capaciteit dan uit te breiden moet je extra betalen.

Implementatiekosten

Alleen aan abonnementen afnemen heb je niet zoveel. Je moet het CRM-systeem namelijk eerst op je organisatie afstemmen. Je krijgt daarom ook met implementatiekosten te maken. De implementatiekosten bestaan onder andere uit:

  • Advies en consultancy kosten.
    Bijvoorbeeld om een gedetailleerd plan van aanpak te maken. Waarbij de behoeften en doelstellingen van je bedrijf centraal staan.

  • Verandermanagement kosten
    Om de veranderingen bij je bedrijf goed te managen. Door je CRM-systeem verandert namelijk de werkwijze van veel processen. Medewerkers moeten begrijpen waarom dat is. In je hele bedrijf is er draagvlak voor de nieuwe software nodig. Wil je niet dat je CRM-project flopt? Dan moet je ook zorgen voor een hoge gebruikersadoptie. En dat de datakwaliteit op een hoog niveau blijft.

  • Configuratiekosten voor het instellen van het systeem.
    Om je CRM-systeem optimaal op je bedrijf af te stemmen. En het systeem goed te testen voordat je het gaat gebruiken. 

  • Migratiekosten
    Om je bestaande data naar je nieuwe CRM-software over te zetten. Uiteraard moet dit heel zorgvuldig gebeuren. Zodat alle data gelijk op de juiste plek terecht komt. En je geen belangrijke klantdata kwijtraakt.

  • Integratiekosten
    Veel CRM-pakketten bevatten een hoop standaard softwarekoppelingen om externe tools te integreren. Hiermee zijn software integraties vaak niet zo moeilijk. Zijn er geen standaard koppelingen? Of moeten de koppelingen voor jouw bedrijf aangepast worden? Bijvoorbeeld om je ERP-systeem of boekhoudsoftware te integreren. Dan lopen deze kosten soms aardig op. 

  • Maatwerkkosten 
    Heeft je bedrijf specifieke eisen, die niet standaard in het CRM-systeem zitten? Dan kan er maatwerk nodig zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opmaken van een klanten- of partner portaal. Of het creëren van een planningstool voor verkopers.

  • Installatiekosten
    Als de software op je eigen server komt te staan. De meeste CRM-pakketten zijn tegenwoordig trouwens in de cloud. Daarbij zijn deze kosten niet relevant.

  • Trainingskosten
    Om je medewerkers met de nieuwe CRM-software te leren werken. Dit kunnen verschillende soorten trainingen zijn. Afgestemd op de rollen en verantwoordelijkheden van je medewerkers. Zo hebben key-users bijvoorbeeld meer softwarekennis nodig dan 'gewone gebruikers'. En marketingmedewerkers hebben andere behoeften dan verkopers.

Onderhoud en nazorg

Na de implementatie heeft je bedrijf misschien nog wel doorlopende technische ondersteuning nodig. Bijvoorbeeld om:

  • Nieuwe medewerkers te trainen.
  • Opfriscursussen te verzorgen.
  • Updates door te voeren.
  • Periodieke health checks uit te voeren.
  • Problemen en knelpunten snel op te lossen als die ontstaan.

Hiervoor maak je afspraken met je implementatie partner of CRM-leverancier. De afspraken leg je in een servicecontract vast.

Daarnaast moet je ook rekening houden met toekomstige kosten. Want als je bedrijf groeit ontstaan er misschien nieuwe CRM-behoeften. Die natuurlijk met aanvullende kosten gepaard gaan.

Welke factoren beïnvloeden de CRM-kosten?

De prijzen van CRM-systemen kunnen behoorlijk variëren. Dit komt door verschillende factoren. Dit zijn de belangrijkste:
 
  • Soort CRM-systeem
    Kies je een CRM-pakket in de cloud? Of een on-premise CRM-systeem dat je op je eigen server installeert? Voor cloud-gebaseerde software zoals Salesforce en HubSpot betaal je meestal een maandelijks bedrag per gebruiker. Bij on-premise CRM-software koop je de software zelf. Vaak zijn de opstartkosten daarvan hoog. Maar meestal zit je niet aan maandelijkse abonnementskosten vast. De meeste bedrijven kiezen tegenwoordig voor software in de cloud.

  • Aantal gebruikers
    Betaal je per gebruiker licentiekosten? Dan nemen de kosten toe naarmate het aantal gebruikers groeit. Goed om te weten als je CRM-software voor een groeiend bedrijf selecteert!

  • Functionaliteiten
    Dit punt is eigenlijk wel logisch. Voor licenties met weinig functies betaal je minder dan voor uitgebreide abonnementen. Denk bijvoorbeeld aan geavanceerde automatiseringsfuncties en uitgebreide rapportagemogelijkheden.

  • Implementatietijd
    Is de implementatie complex? En is er veel maatwerk nodig? Dan duurt het langer voordat je CRM-systeem up & running is. Grote kans dat er ook meer training nodig is. Uiteraard nemen de implementatiekosten dan toe. Bij HubSpot zien we een gemiddelde doorlooptijd van 3 tot 4 maanden. Met uitschieters naar boven en naar beneden.

Wat betaal je gemiddeld voor CRM-software?

Ik vind het lastig om deze vraag goed te beantwoorden. Er zijn namelijk ontiegelijk veel CRM-pakketten op de markt. Allemaal met andere mogelijkheden en prijzen. Sommige aanbieders bieden je zelfs gratis CRM-software met beperkte mogelijkheden aan. Zoals bij HubSpot. Waarbij je met maximaal 2 gebruikers gratis toegang kunt hebben. Voor kleine startende bedrijven is dat ideaal om ermee te beginnen.

De licentiekosten van betaalde CRM-systemen variëren van €10,- tot honderden euro's per maand. Salesforce gaat bijvoorbeeld tot €500/gebruiker per maand. Afhankelijk van de functies waar je gebruik van maakt. Heb je daarnaast specifieke aanpassingen nodig? Dan kunnen de kosten toenemen. Overigens betaal je de maandelijkse licentiekosten vaak op jaarbasis.

Zijn er verborgen CRM-kosten?

Ook deze vraag is moeilijk te beantwoorden. Lees vooral de kleine lettertjes van de voorwaarden! Veel gratis en en goedkope pakketten bevatten beperkte functies. Groeit je bedrijf? Dan is de kans groot dat je naar duurdere abonnementen moet upgraden. Daarnaast brengen sommige CRM-aanbieders extra kosten voor systeemintegraties in rekening.

Hoe kies je een passend CRM-systeem binnen je budget?

Het belangrijkste is om gebruiksvriendelijke CRM-software te kiezen die bij je budget en doelen past. Is de software namelijk niet intuïtief? Dan ontstaan er snel problemen met de gebruikersadoptie.

Een goede voorbereiding is daarom (meer) dan het halve werk. Wij adviseren altijd om eerst een gedetailleerd plan te maken. Daarin verwerk je onder andere wat je met de CRM-software wilt bereiken. En wat de softwarevereisten zijn. Voor nu én de lange termijn.

Pas als je een duidelijk plan hebt kun je toetsen of CRM-pakketten aan je eisenpakket voldoen. Daarbij vergelijk je natuurlijk de kosten en functies. Daarnaast is het slim om productdemo's en/of proefperiodes aan te vragen. Een beslissing neem je pas als je echt zeker van je zaak bent.

Om je hierbij te helpen hebben wij 2 e-books voor je opgesteld. In ons CRM-Handboek ontdek je hoe je een succesvolle CRM-implementatie aanpakt. De CRM-Checklist helpt je om alle vereiste functionaliteiten in kaart te brengen. 


Wil je meer weten over de kosten van HubSpot? Lees dan dit artikel: Wat kost HubSpot in 2025? CRM-licenties & prijzen uitgelegd.

Aanmelden per e-mail