HubSpot CRM & Inbound Marketing Insights

Organiseer jouw bedrijf als een kudde paarden en alles loopt gesmeerd

Organiseer je organisatie met HubSpot - een allround CRM systeem dat er voor zorgt dat alles gesmeerd loopt

Daar in de bergen van Bulgarije graast een kudde wilde paarden. Maar wat is dat? Ineens begint de hele kudde te rennen. De groep sjeest er in volle galop vandoor. Het is een prachtig gezicht. In een mum van tijd is er alleen nog een grote stofwolk te zien. Waarom doen de paarden dat? De kudde is goed georganiseerd!

Wat kunnen bedrijven van het gedrag van een kudde paarden leren?

De meeste kuddes paarden hebben één leider. Dat is een wat oudere wijze merrie. Zij loopt doorgaans voorop. Dreigt er gevaar? Dan leidt deze merrie de kudde naar een veilige plek. De hengst loopt meestal achteraan. Hij drijft en beschermt de kudde. Alle paarden van een kudde kennen hun plek en zijn even belangrijk.

Paarden zijn heel gevoelig en hebben scherpe zintuigen. Ze zijn altijd alert voor gevaar. Via hele subtiele lichaamstaal communiceren zij met elkaar. Een gedraaid oor, een weg gedraaid hoofd of een sprong opzij. Het zijn allemaal tekens, die de paarden kennen en waarop ze reageren. Signaleert één paard gevaar? Dan is er een grote kans, dat de hele kudde er vandoor gaat.

Bedrijven kunnen veel leren van het kuddegedrag van paarden.

Sturing & Controle

Bij een kudde paarden hebben de sturende merrie en de drijvende hengst samen de regie. Zij besturen en controleren namelijk gezamenlijk de club paarden. Hun rollen zijn daarbij even belangrijk.

Ook de leiders van organisaties moeten de bedrijfsvoering controleren en sturen. Daarvoor hebben zij inzicht nodig in wat er speelt. Hoe functioneren individuele medewerkers en afdelingen? Welke resultaten behaalt de organisatie als geheel? Wat loopt er goed en wat moet verbeterd worden?

Het samen doen

Ben je minder waard als je een lagere plek in de rangorde hebt? Nee, natuurlijk niet! Wie kent er een bedrijf met 7 directeuren en 3 medewerkers? Alle functies zijn belangrijk, net zoals bij een kudde paarden. Iedereen heeft bepaalde kwaliteiten en talenten. Samen zorg je voor de beste resultaten.

Ècht samenwerken

Een paard alleen is een gemakkelijke prooi voor roofdieren. Voor een stout veulen is het daarom niet fijn om buiten de kudde geplaatst te worden. Toch gebeurt het. Met lichaamstaal vertelt de moeder of wijze merrie wanneer het veulen weer welkom is. De kans op overleven is groter bij een sterke kudde. Een kudde blijft dus graag bij elkaar.

Wanneer functioneert een organisatie het beste? En wanneer zijn de overlevingskansen het grootste? Als medewerkers goed samenwerken. Als procedures op elkaar afgestemd zijn. Als iedereen een duidelijke rol heeft en weet wat hij of zij moet doen. Als je dus echt samenwerkt met elkaar! Bij een kudde paarden gebeurt dit automatisch, terwijl veel bedrijven van eilandjes last hebben.

Luisteren, inleven, begrijpen en reageren

Paarden zijn erg op hun omgeving gericht. Ze zien alles en ze horen ieder minuscuul geluidje. Ze herkennen de lichaamstaal van andere paarden en luisteren naar wat er speelt. Ze houden elkaar voortdurend in de gaten. Door op te letten weten ze automatisch wat er speelt.

Hoe fijn is het als andere mensen oog hebben voor jou? Als ze echt naar jou luisteren? Als zij zich inleven, begrip tonen en jou begrijpen? Als ze snel door hebben wat er speelt? En als ze reageren op waar jij mee zit? Bedrijven die hun klanten centraal zetten presteren het beste van allemaal. Zij wekken namelijk vertrouwen en waardering bij hun klanten.

Hoe organiseer je jouw organisatie als een kudde paarden?

Om te kunnen overleven zijn alle paarden van een kudde dus goed op elkaar afgestemd. Er is een duidelijke rollenverdeling. Er is duidelijk leiderschap en toch zijn de functies van alle paarden even belangrijk. Ze werken samen, houden elkaar in de gaten en nemen elkaar serieus. Kortom, een kudde paarden werkt als een geoliede machine.

Als bedrijf wil je zo ook wel functioneren, toch? Weet je dat je dat met een goed allround CRM-systeem kunt bereiken? Lees er alles over in onze blogs:

Het succes van jouw kudde hangt wel af van de implementatie. Zorg dus dat je een ervaren implementatiepartner kiest. Een goede implementatiepartner helpt jouw organisatie met ‘omdenken’. Zo gaat iedereen vol liefde met jouw nieuwe CRM-strategie aan de slag!

New call-to-action

Ontvang updates per email