HubSpot CRM & Inbound Marketing Insights

Moet je kiezen voor betaalde of gratis CRM-software? 🚀

Gratis CRM-software of betaald - Welke kies je?

Ben je op zoek naar (gratis) CRM-software? Zoals je misschien hebt gemerkt zijn er veel soorten CRM-systemen. De vraag is alleen: wat is de beste CRM-keuze voor jouw organisatie? 🤔

Er zijn gratis CRM-systemen beschikbaar, die perfect aansluiten bij jouw wensen en behoeften. Maar soms heb je een pakket nodig, dat een flinke investering vraagt. Voor de aanschaf, de implementatie en het onderhoud. 

Wil je jouw CRM-project laten slagen? Dan moet je op zoek gaan naar de beste match. In dit artikel vertel ik je over de grootste verschillen van de beste CRM-systemen. Het duurste CRM-pakket hoeft zeker niet de beste keuze te zijn. Ook dat laat ik je zien.

Ga je voor een gratis CRM-programma? Of kies je voor een uitgebreider betaald pakket?  

Breng de wensen en behoeften van jouw organisatie in kaart

Zoveel vraag zoveel aanbod. En het gekke is... Het ene pakket is niet persé beter dan het andere. Het is vooral een kwestie van welk pakket het beste past bij jouw organisatie. En dit is afhankelijk van de organisatiebehoeften en -doelstellingen.

Eigenlijk zou je niet moeten kijken of CRM-software gratis is of niet. Je moet je onder andere afvragen:

 • Welke processen moet de (gratis) CRM-software ondersteunen?
 • Welke afdelingen en hoeveel gebruikers gaan ermee werken?
 • Wat moet het (gratis) CRM-systeem per proces/afdeling kunnen?
 • Wat wil je bereiken met het (gratis) CRM-systeem? Zijn er specifieke en meetbare doelen geformuleerd?
 • Wil je het (gratis) CRM-systeem in de cloud of on-premise laten draaien?
 • Moet de (gratis) CRM-oplossing met andere systemen gekoppeld worden? Zoals een ERP, boekhoudprogramma of marketingsoftware?
 • Moet de software meegroeien met jouw organisatie?
 • Hoe moet het (gratis) CRM-systeem toegankelijk zijn? Online of ook offline? Via de desktop of ook per smartphone?
 • Welke eisen stel je aan beveiliging en autorisatie?
 • Wat is je budget?

Dit zijn belangrijke vragen, die je moet zien te beantwoorden. Breng eerst al jouw CRM-wensen en CRM-eisen in kaart. Bepaal daarna pas of een CRM-pakket bij jouw organisatie past. En dan nog is het niet eenvoudig!

Om je te helpen hebben wij de CRM Checklist ontwikkeld. Met deze checklist krijg je snel inzicht in je CRM-behoeften. ✅

New Call-to-Action

Zorg voor een goede vergelijking van meerdere betaalde en gratis CRM-software

CRM kan je organisatie veel voordelen brengen. Maar het kost wel wat inspanning om het succesvol te maken. Je nieuwe (gratis) CRM-software moet jouw processen namelijk ondersteunen en je organisatie laten groeien. En niet andersom! 

Helaas sneuvelen CRM-projecten nog veel te vaak. Regelmatig is de oorzaak hiervan, dat de organisatie haar processen aan het CRM-systeem moet aanpassen. Het gevaar is dat dit maar deels lukt. En dat gebruikers het CRM-systeem onvoldoende accepteren daardoor. 

De redenen waarom organisaties voor een verkeerd pakket kiezen lopen uiteen. De prijs is een veel gehoorde reden. Met uitspraken als ‘goedkoop beginnen’ of juist ‘het duurste zal wel goed zijn’. Ook ‘alles is beter dan dat we nu hebben’ doet het goed. Een gratis CRM-systeem kan net zo effectief en efficiënt zijn als een duur CRM-systeem. Als het CRM-systeem maar bij jouw organisatie past.

TIP: Lees ons blog 'Met een goede CRM-strategie haal je het maximale uit jouw organisatie'. Daarin vertellen we je hoe je jouw eigen succesvolle CRM-strategie maakt.

Het vergelijken van CRM-software is heel belangrijk in de selectiefase. De meeste CRM-projecten mislukken, doordat hier te weinig aandacht aan is besteed. Zorg dat je een goed en volledig beeld hebt. Wat zijn de voor- en nadelen van meerdere CRM-pakketten? Probeer een goede shortlist van CRM-oplossingen en CRM-aanbieders samen te stellen.

Het vergelijken van slechts 2 of 3 pakketten is niet voldoende. Oriënteer je echt zo breed mogelijk. Nodig meerdere CRM-aanbieders uit. De meeste CRM-aanbieders bieden maar één systeem aan. Een gericht advies is dan vaak ver te zoeken.

TIP: Wil je weten hoe je het selectieproces aanpakt? Wij vertellen het je in ons artikel: 'Hoe selecteer je een nieuwe CRM leverancier?'.

Gratis CRM-software of betaald? CRM-systemen vergelijken

Enkele soorten CRM-software onder de loep

Systony is sinds 2003 actief op het gebied van CRM-advies en CRM-implementatie. Wij voorzien organisaties van een eerlijk en gericht advies. Ons doel is om een zo hoog mogelijke slagingskans van het CRM-project te bereiken. Daarbij focussen wij ons op de gebruikersacceptatie, het veranderingsmanagement en het realiseren van de CRM-doelstellingen.

Zoals gezegd... de diversiteit in CRM-land is heel groot. Ik laat je daarom graag wat verschillen in CRM-software zien. Hieronder heb ik 4 oplossingen voor je neergezet. Van ieder systeem hebben wij als (voormalig) leverancier vergaande kennis.

HubSpot CRM (Gratis CRM-systeem)

Deze gratis CRM-tool is state of the art. Het staat voor continue innovatie en een hoge gebruiksvriendelijkheid. Het systeem breid je eenvoudig uit met allerlei krachtige (betaalde) tools. Zo haal je het maximale uit je verkoop, service en marketing. 

Interface: Zeer mooi en overzichtelijk | Vanaf 2020 ook in het Nederlands!
Toegang: Webaccess | Mobile app
Hosting:  Cloud (Frankfurt)
Uniek kenmerk: Allround gratis CRM-systeem van HubSpot. Zeer toekomstbestendig door de vele flexibele (betaalde) uitbreidingsmogelijkheden. Uitgebreid pakket aan (automatische) marketing, sales en servicetools. Enige CRM-pakket waarbij website als onderdeel van het CRM-systeem mogelijk is!
Kosten: Gratis licentie te combineren met betaalde tools
   
Functionaliteit:    *****
Flexibiliteit:  ****
Schaalbaarheid:  ****
Gebruiksvriendelijkheid: *****

 

New call-to-action
 
 

Teamleader

Met het Nederlandstalige Teamleader heb je een redelijk uitgebreid CRM-pakket. Je kunt kiezen uit talloze CRM-functionaliteiten. Bovendien is Teamleader krachtig op het gebied van projectmanagement, urenregistratie en facturatie. 

Interface: Mooie Nederlandse interface
Toegang: Webaccess | Mobile app | Webapp
Hosting: Cloud (Ierland)
Uniek kenmerk: CRM, projectmanagement en facturatie
Kosten: € 25,- p/m
   
Functionaliteit:    ****
Flexibiliteit:  ***
Schaalbaarheid: ****
Gebruiksvriendelijkheid: ****

 

Maximizer CRM

Maximizer was één van de eerste CRM-oplossingen op de markt. Sinds begin jaren '80 timmert het aan de weg. Een gebruiksvriendelijk en intuïtief systeem, dat voor alle typen organisaties geschikt is (inclusief non-profit).

Interface: Nederlandse interface
Toegang: Webaccess | Mobile app
Hosting:  Cloud (NL) of in eigen beheer
Uniek kenmerk:   Meer dan 30 jaar ervaring
Kosten: Va. € 42,- p/m
   
Functionaliteit: ****
Flexibiliteit: ****
Schaalbaarheid: *****
Gebruiksvriendelijkheid: ***

                  

Microsoft Dynamics 365

Dit is wereldwijd het meest gebruikte CRM-pakket. Het pakket communiceert met alle MS-programma’s. Koppel en breid het uit met vele andere add-ons en systemen. The sky is the limit.
Interface:  Minder eenvoudige, maar Nederlandse interface
Toegang:  Webaccess | Web app | Mobile app
Hosting: Cloud (NL)
Uniek kenmerk:  Werkt naadloos samen met tools van MS. Bijvoorbeeld Office 365, OneNote, Yammer, Power BI, Flow, Powerapps, etc.      
Kosten:  Va. € 55,- p/m
   
Functionaliteit:   *****
Flexibiliteit:   *****
Schaalbaarheid: ****
Gebruiksvriendelijkheid: ***
        

Heb je behoefte aan maatwerk CRM-software?

Onze eigen development-afdeling ontwikkelt koppelingen in bestaande CRM-systemen. Volledig naar de wensen en eisen van jouw organisatie. Er is veel mogelijk en daar vertellen wij je graag over. 

Stem je jouw CRM-pakket helemaal af op jouw organisatie? Dan betaal je alleen voor de functies, die je echt nodig hebt. Bovendien werken de functies zoals jij en jouw collega's dat het liefste zien.

Ben je benieuwd hoe Systony je kan helpen met jouw CRM-project? Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek vertellen we je graag over alle mogelijkheden. Bij jou op kantoor, bij ons, telefonisch of via een videogesprek. Daarbij kunnen we de CRM-software waarmee we werken natuurlijk gelijk demonstreren. Wil je eerst meer weten over onze werkwijze? Lees dan hier hoe wij onze CRM-projecten aanpakken.

Ga je liever zelf aan de slag? Start dan met het in kaart brengen van alle CRM-wensen en CRM-eisen. Maak het jezelf daarbij gemakkelijk en download onze CRM Checklist

New Call-to-Action

 

Ontvang updates per email