HubSpot CRM & Inbound Marketing Insights

Microsoft Dynamics 365: een intelligent CRM-systeem

Microsoft Dynamics 365: wat je moet weten over dit CRM

Microsoft heeft haar ERP- en CRM-oplossingen samengevoegd tot één totaaloplossing voor de zakelijke markt. Microsoft Dynamics 365 biedt hiermee voortaan een volledig functionerend ERP-systeem met een toonaangevende CRM-oplossing.

Ben je een Microsoft klant of wil je Microsoft Dynamics 365 aanschaffen als CRM-systeem en wil je weten wat het precies inhoudt? Hieronder beschrijf ik alles wat je moet weten over Microsoft Dynamics 365. 

Microsoft is de grootste speler op de wereld op het gebied van hard- en software. Wat CRM-software betreft is het bedrijf met Microsoft Dynamics 365 in korte tijd uitgegroeid tot één van de marktleiders. Microsoft heeft verschillende intelligente en moderne bedrijfsapplicaties samengevoegd in één platform om organisaties te ondersteunen met verbeteren van hun bedrijfsresultaten. 

Het eerste wat je moet weten is dat er twee edities van Microsoft Dynamics 365 zijn, te weten de Enterprise Editie en de Business Editie:

Microsoft Dynamics 365 Enterprise Editie

De Microsoft Dynamics 365 Enterprise Editie combineert Microsoft Dynamics AX (AX 7) en Microsoft Dynamics CRM. Deze editie bevat alle functionaliteiten van Microsoft Dynamics AX. De naam is in de nieuwe release veranderd naar Microsoft Dynamics 365 voor Operations, waaronder o.a. de volgende functies vallen: financials, productie, project accounting, distributie en retail.

De Microsoft Dynamics 365 Enterprise Editie bestaat uit Plan 1 en Plan 2. Plan 1 geeft alleen toegang tot de CRM-functionaliteiten. Plan 2 geeft de gebruiker toegang tot alle AX en CRM-functionaliteiten. Je kunt Dynamics 365 Sales, waarin je alleen de functionaliteit van verkoop binnen Dynamics CRM zou krijgen, ook apart aanschaffen.

Binnen Microsoft Dynamics 365 heb je ook de mogelijkheid om een ‘team member licentie’ te kopen, waarbij je een medewerker die geen volledige gebruikerslicentie nodig heeft tóch toegang te geven tot alleen de benodigde functionaliteiten van AX en CRM. Met het nieuwe licentiemodel zal je in staat zijn om scherp geprijsde oplossing voor je onderneming te krijgen.

Microsoft Dynamics 365 Business Editie

De Business Editie is een SaaS-gebaseerde oplossing gericht op bedrijven tussen 10 tot 250 gebruikers. Het bestaat uit Project Madeira (de web versie van Dynamics NAV) en de CRM Sales en Marketing functionaliteiten. Het is een zeer redelijk geprijsde oplossing die het mogelijk maakt voor kleine en middelgrote bedrijven snel aan de slag te kunnen gaan. Net als bij de Enterprise Editie, kun je Microsoft Dynamics 365 voor Financials (de NAV component) of de CRM-functionaliteit afzonderlijk of samen kopen. Je kunt ook een 'team member licentie' kopen voor een medewerker die toegang kunt krijgen tot de specifieke functionaliteiten van de financiële en verkoop systemen.

Wat is de integratie tussen de ERP en CRM-functionaliteit?

Voor de Business Editie zal de integratie worden gedaan met behulp van de tools geïntroduceerd in NAV 2016, tools waarmee je eenvoudig de twee systemen kunt synchroniseren. Voor de Enterprise Editie zal de integratie gebaseerd zijn op een nieuw concept genaamd de Common Data Model. Deze gemeenschappelijke datamodel stelt je in staat om de gegevens van AX en CRM te sturen naar deze gemeenschappelijke datastructuur die vervolgens gebruikt kunt worden om data te sturen naar AX, CRM, Office 365 of andere (nieuwe) toepassingen die Microsoft heeft uitgebracht.

Wat is het plan voor de bestaande Dynamics klanten?

Als je een bestaande Dynamics GP, SL of NAV klant bent kun je je on-premise oplossing voortzetten. Microsoft zal toekomstige, nieuwe versies van die producten 10 jaar lang ondersteuning bieden. Als je een overgang wilt maken naar de cloud kun je doorgaan met het betalen voor de vernieuwingen van je on-premise versie en betaal je een klein bedrag aan een cloud add-on of je kunt je licentie volledig omzetten naar de cloud.

Voor Dynamics CRM en AX klanten zullen de producten continu worden verbeterd onder hun nieuwe namen. Je hoeft hierbij geen wijzigingen aan te brengen in je huidige systemen.

Ontvang updates per email