HubSpot CRM & Inbound Marketing Insights

Microsoft Dynamics 365 licenties

microsoft dynamics 365 licenties

Microsoft Dynamics 365 biedt met krachtige ERP- en CRM-mogelijkheden zakelijke applicaties die voldoen aan de eisen van de hedendaagse gebruiker. Na het moderniseren van de applicaties, heeft Microsoft het licentiemodel en prijsstelling van het complete Dynamics 365-aanbod aangepakt.

Binnen Microsoft Dynamics 365 vind je zakelijke applicaties die specifieke bedrijfsprocessen beheren en kunnen samenwerken binnen één productaanbod. In dit blog vertel ik meer over de applicaties binnen Microsoft Dynamics 365 en de beschikbare licenties van Microsoft Dynamics 365.

De applicaties van Microsoft Dynamics 365 richten zich op de volgende twee modules:

dynamics 365

Microsoft Dynamics 365 Customer Engagement

De volgende applicaties richten zich op bedrijfsprocessen gerelateerd aan klantbinding:

1. Dynamics 365 voor Sales

Dynamics 365 voor Sales was voorheen bekend als Dynamics CRM online. Met deze applicatie stelt een verkoper zichzelf in staat om sterke relaties op te bouwen met klanten, acties te ondernemen op basis van inzicht en een verkoop sneller te sluiten. Daarnaast gebruik je Dynamics 365 voor Sales voor:

- Het beheren van leads;
- Het beheren van accounts en contacten;
- Het beheren van je verkoop pipeline.

Met Dynamics 365 voor Sales kun je marketinglijsten en campagnes maken maar ook servicecases volgen die zijn gekoppeld aan specifieke accounts zodat je altijd het 360 graden klantbeeld bewaard.

2. Dynamics 365 voor Customer Service

Dynamics 365 voor Customer Service en Dynamics 365 voor Sales stond vroeger bekend als Dynamics CRM online. Met Dynamics 365 voor Customer service bouw je geweldige klantrelatie door je te richten op optimale klanttevredenheid met behulp van klantenservice applicaties. Deze bieden veel functies en hulpmiddelen die organisaties kunnen gebruiken om de services te beheren die ze aan klanten bieden.

3. Dynamics 365 voor Field Service

Met Dynamics 365 voor Field Service levert je team uitmuntende service op locatie bij de klant. De applicatie combineert workflow automatisering, planningsalgoritmen en mobiliteit om medewerkers te assisteren wanneer zij ter plaatse problemen op moeten lossen.

4. Dynamics 365 voor Marketing

Met Dynamics 365 voor Marketing maak je van prospects nieuwe zakelijke relaties. De applicatie is eenvoudig in gebruik, werkt samen met Dynamics 365 voor Sales en profiteert van ingebouwde business intelligence.

5. Dynamics 365 voor Project Service Automation

Deze applicatie helpt jouw organisatie op efficiënte wijze project gebaseerde diensten te volgen, beheren en leveren. Dit vanaf de eerste verkoop tot aan de facturering.

Microsoft Dynamics 365 Unified Operations

De volgende applicaties richten zich op de supply chain management, finance, retail en talent binnen een organisatie.

1. Dynamics 365 voor Supply Chain Management

Dit is de herziende ERP versie van Dynamics AX en richt zich voornamelijk op:
 • Voorraadbeheer;
 • Magazijnbeheer;
 • Kostenberekening;

2. Dynamics 365 voor Finance

Dynamics 365 voor Finance is ook afkomstig van Dynamics AX als Finance & Operations applicatie en helpt klanten bij het beheren van hun wereldwijde financiële systemen.

3. Dynamics 365 voor Retail

Applicatie die uniforme handel via verschillende kanalen levert waaronder verkoop, mobiliteit, productiviteit en intelligentie om retailers en werknemers te helpen met het bereiken van betere resultaten. Daarnaast draagt het bij aan een geweldige klantervaring tijdens alle contactpunten.

Dynamics 365 voor Retail biedt een uitgebreide ondersteuning voor het bedienen van een breed scala aan bedrijfsprocessen, zoals:

 • Voorraad;
 • Kanaalbeheer;
 • Merchandising.

4. Dynamics 365 voor Talent

Automatiseert en optimaliseert verschillende processen op het gebied van het personeel van uw organisatie zoals bijvoorbeeld:

 • Training;
 • Administratie;
 • Functioneringsgesprekken;
 • Werknemersbehoud;
 • Verandermanagement. 

Microsoft Dynamics 365 Power Platform

Naast Customer Engagement en Unified operations maakt Microsoft Dynamics 365 gebruik van een Power Platform waarin verschillende apps beschikbaar zijn.

Microsoft Dynamics 365 Power Platform

1. Power BI

Power BI zet belangrijke data uit verschillende bronnen om in rijke analyses en heldere visuele rapportages en dashboards

2. PowerApps

Met het gebruik van PowerApps bouw je zelf gemakkelijk zakelijke apps die in verbinding staan met bedrijfsgegevens, opgeslagen in het bijhorende gegevensplatform (Common Data Service) of in verschillende gegevensbronnen (SharePoint, Excel, Office 365, Dynamics 365, SQL Server).

3. Microsoft Flow

Met Microsoft Flow maak je geautomatiseerde workflows tussen jouw favoriete apps en services om bestanden te synchroniseren, meldingen te ontvangen, gegevens te verzamelen en nog veel meer.

Microsoft Dynamics 365 licentie types

Hieronder vertel ik je over de drie verschillende licentietypes van Microsoft Dynamics 365.

1. User Subscription License

De meest gebruikte licentie is de “User Subscribtion Licence (USL)”. Hiermee heeft elke gebruiker toegang tot het portaal met een eigen login. Mensen met een USL hebben via meerdere apparaten toegang tot de service van Microsoft Dynamics 365. De USL bevat de volgende drie subtypen:

 • Full User

Deze gebruikers maken optimaal gebruik van de functierijke zakelijke applicaties van Microsoft Dynamics 365. Full users zijn voornamelijk verkopers, klantenservicemedewerkers, financiële medewerkers en supply chain managers. Deze full users hebben een licentie met een Dynamics 365 Application abonnement.

 • Team member

Team Member licentie gebruikers krijgen beperkte leestoegang tot de gegevens die beschikbaar zijn in de Dynamics 365 Unified Operations en Dynamics 365 Customer Engagement applicaties. Zij mogen dus geen wijzigingen in het systeem doorvoeren. Dit is ideaal wanneer er mensen van bijvoorbeeld een secretariaat of receptie inzage moet krijgen over wie de accountmanager is van een relatie die ze aan de telefoon hebben.

 • Dynamics 365 Unified Operations – Activity

Dit type licentie is alleen beschikbaar voor de Unified Operations Applications en bedoelt voor gebruikers die meer mogelijkheden nodig hebben dan de team member licenties, maar niet zo veel als een full user.

2. Device Subscription License

Met een Device Subscription Licence (DSL) kan een onbeperkt aantal gebruikers toegang verkrijgen tot een gelicenceerd apparaat zonder dat er aparte gebruikers nodig zijn.

3. Tenant-Based Subscription License

Met Tenant-Based SL hoeven klanten slechts één Dynamics 365 licentie aan te schaffen voor de gehele ‘tenant’ ofwel huurder. Het is niet nodig om elke gebruiker een licentie te geven, omdat het gebruik wordt gedeeld door alle gebruikers die toegang hebben tot de applicatie.

Conclusie Microsoft Dynamics 365 licenties 

Door het uitgebreide aanbod van Microsoft Dynamics 365 kun je als bedrijf veel bereiken. Om de beste licentie voor jouw organisatie te vinden raad ik je aan om goed je wensen en behoeften in kaart te brengen en eventueel contact op te nemen met een expert die jou kan adviseren.

Dynamics te duur en op zoek naar een gebruiksvriendelijker CRM? Ontdek hier waarom je dan moet kiezen voor het gratis HubSpot CRM. 

New call-to-action

Ontvang updates per email